vinjetti

Jo seitsemänvuotias tietää miten perheen talous toimii

| Maarit Lassander | lapsi, raha, talous ja viikkoraha


Äiti, voitko hankkia mulle tämän? Se maksaa vaan tosi vähän, ja mä voin ensi viikolla viedä roskia…tai jotain.” Kuulostaako tutulta. Se mikä on lapsesta tosi vähän, on tietty määrä vanhemman työaikaa, mutta jätän sen sanomatta ja sen sijaan postaan kysymyksen lapsen viikkorahasta FB-ryhmään. Ehkä sieltä löytyy viisaus siihen mikä on tarpeeksi ja kohtuullista, ja miten välittää myös lapselle käsitys tästä.

Monet meistä ajattelevat, että vasta koululaiset ovat jollain tapaa kypsiä ymmärtämään rahan merkityksen ja opettelemaan sen käyttämistä. Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuskatsauksen mukaan lapset omaksuvat rahan käyttämisen tapansa ennen 7 ikävuotta ja näitä lapsuudessa omaksuttuja tapoja ei ole helppoa muuttaa. Toisin sanoen, heti kun lapset alkavat ymmärtää mihin raha on tarkoitettu, he alkavat myös muodostaa käsityksiä sen ympärille, ja usein ne perustuvat vanhempien tapaan toimia arjessa.

Miten sitten puhua lasten kanssa rahasta?

Tässä on kolme vinkkiä, jotka on poimittu alan tutkimuksesta ja kokeiltu kotona.

  1. Juttele lapsen kanssa siitä, mitä hän ajattelee rahasta. Ole kiinnostunut kuulemaan, mitä hän pohtii ja millaisia kysymyksiä hänellä herää. Voit myös kysyä mihin hän haluaa käyttää rahaa ja mikä hänelle on tärkeää. Onko eroa sillä, puhutaanko huomisesta vai ensi vuodesta. Jos hän on tietoinen mahdollisista taloudellisista vaikeuksista perheessä, kerro avoimesti missä mennään ja miltä ne aikuisesta saattavat tuntua, samalla kuitenkin korostaen perheen turvallisuutta ja aikuisen vastuuta.
  2. Ota lapsi mukaan ruokakauppaan, anna vertailla ja tehdä päätöksiä, puhu siitä millä perusteilla valitset tuotteita, tee ostoslista etukäteen ja näytä miten suunnittelemalla voit välttää heräteostoksia ja hankkia mitä todella tarvitaan. Vältä kertomasta, että rahaa ei ole, jos se ei ole totta. Jos et halua ostaa jotakin, kerro suoraan, että et halua ostaa sitä ja mistä syystä. Tekosyiden taakse piiloutuminen saattaa säästää omia hermoja mutta pitemmän päälle aika varmasti kostautuu. Pyri myös olemaan johdonmukainen omissa säännöissäsi, jos et halua keskustella niistä päivittäin.
  3. Auta lasta oppimaan rahan arvo, ostamaan itse asioita ja olemaan vastuussa pienestä summasta rahaa silloin, kun hän on siihen valmis. Pienen summan ansaitseminen kotitöillä auttaa hahmottamaan ajan ja rahan välistä suhdetta. Säästäminen on tapa, jonka oppiminen jo varhaisessa lapsuudessa vaikuttaa paljon siihen, kuinka helppoa sen toteuttaminen on aikuisella iällä. Voit auttaa lasta asettamaan säästämistavoitteita ja lykkäämään vaikkapa odotetun lelun ostamista opettamalla hänelle toimivia strategioita. Jos lapsi haluaa uuden puhelimen syntymäpäivälahjakseen, hän voi sitä ennen vaikkapa tutkia erilaisia malleja ja kuulostella kaverien kokemuksia.