

Psykologi, psykoterapeutti, valmentaja
Maarit Lassander, VTM, PsL
Minulle tärkeää on auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja löytämään arjestaan pieniä mutta vaikuttavia ratkaisuja hyvään elämään. Asun sekä maalla että kaupungissa, olen tietokirjailija, tutkija, tietoisen läsnäolon ohjaaja, psykoterapeutti ja psykologian lisensiaatti ja kolmen lapsen äiti.
maarit@morrow.fi

Arvotutkija, suunnannäyttäjä
Mika Lassander, FM, Ph.D.
Olen kokenut ja analyyttinen tutkija ja neuvonantaja – humanisti, jolle kaiken toiminnan eettisyys ja oikeudenmukaisuus on tärkeää. Olen kolmen lapsen isä ja monipuolinen työkokemukseni on karttunut kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimusorganisaatioissa, yksityisyrittäjänä, freelancetutkijana ja -konsulttina sekä asiantuntijana kansalaisjärjestöissä.
mika@morrow.fi
Julkaisut

Developmental Neuropsychology: Ovatko mindfulness ja rentoutuminen hyväksi oppimiselle?
Maarit kirjoittaa tässä artikkelissa tutkimuksesta, jossa on vertailtu mindfulness-ohjelmaa ja rentoutumis-ohjelmaa, miten ne vaikuttavat lasten oppimiseen ja oppisen kannalta tärkeisiin kognitiivisiin kykyihin. Tutkimuksessa päädyttiin siihen, että molemmilla saattaa olla myönteisiä vaikutuksia, mutta varsinaisia eroja ei löytynyt.
Yhteistyöt
ROI sijoitusohjelma: Näin saat rahaa jäämään säästöön
Olemme yhdessä ROI Financial Technologies kanssa tehneet neljän viikon ohjelman, jossa puhutaan tunteista, rahasta ja säästämisestä. Opit ohjelman avulla hallitsemaan kulutustasi ja siihen vaikuttavia ulkopuolisia tekijöitä. Tunnistat, millainen rahankäyttäjä olet ja miten saat rahaa jäämään säästöön.
LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan peräti 69 prosenttia suomalaisista ei halua kertoa varallisuutensa määrää edes lähipiirilleen. Psykoterapeutti Maarit Lassanderin mielestä puhumattomuus on muuttumassa ja se on vain hyvä asia.
Säästöpankin blogi: Näillä ajatusmalleilla vaurastut (ja elämäkin tuntuu paremmalta)
”Olen kiinnostunut siitä, mitä vauraus meille merkitsee: tekeekö se elämästä parempaa tai suorastaan onnellista? Entä millaiset ajatusmallit asettuvat taloudellisen vaurauden esteiksi?”, kirjoittaa psykologi Maarit Lassander. Hän pohtii aihetta viiden vaurauteen ja onnellisuuteen liittyvän ajatusmallin kautta. Lassander löytää niistä myös yhtäläisyyttä Säästöpankin Säästämisbarometri 2020 -tutkimuksen tulosten kanssa.
Podcast: Syö nuku säästä-podcast: Käsityksiä rahasta - Maarit Lassander
Tässä jaksossa vierailemme Maarit Lassanderin luona, joka tunnetaan ehkä parhaiten psykologina, psykoterapeuttina sekä tietokirjailijana. Maarit on äsken julkaissut kirjan Rahaviisaus- Mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista. Kirja voi auttaa työstämään uskomuksia, jotka näkyvät oman tilin saldossa.
Nuori.fi: Kestävä rahasuhde-hanke, ohjausryhmä yhteistyö Lasten ja nuorten säätiön kanssa
Kestävä rahasuhde -hankkeessa yhdistetään kestävän talouskasvatuksen tunnetaitojen kehittämiseen digitarinatyöskentelyn avulla. Kolmivuotisen hankkeen aikana toteutetaan työpajoja noin 450 Valma-opiskelijan kanssa ympäri Suomea.
Mediassa
YLE puhe, 10/20, Naisasiatoimisto: "Naisilla on haitallisia uskomuksia itsestään rahankäyttäjinä"
Psykologi Maarit Lassander kertoo, miksi perinteiset sukupuoliroolit vaikeuttavat naisten rahankäyttöä ja taloudellista osaamista. Entä miksi rahasta puhuminen voisi auttaa myös tuloerojen kaventamisessa?
Tunteet ja persoonallisuus liittyvät voimakkaasti siihen, millaisia rahankäyttäjiä olemme, psykologi Maarit Lassander sanoo.
Raha ja tunteet nivoutuvat yhteen. Raha, laskelmointi ja hyötyminen lonkeroituvat ihmissuhteisiin. Miksi rahasta on vaikea puhua, vaikka sen vaikutus on jatkuvasti läsnä? Raha on aihe, joka ei jätä rauhaan Pääomani-esikoisromaaninsa julkaissutta teatteriohjaaja, näytelmäkirjailjia Milja Sarkolaa ja Rahaviisaus-kirjan kirjoittanutta psykologi Maarit Lassanderia. Heidän kanssaan keskustelee Marja Vehkanen.
Minkälaisia tunteita rahaan liittyviin muistoihin liittyy? Koska olet ylipäätään viimeksi pohtinut rahaan liittyviä muistoja ja tilanteita elämän varrelta? Kannattaisi! Erikoispsykologi Maarit Lassanderin mukaan viisaampi rahankäyttö lähtee tunteiden tunnistamisesta ja omien ajattelumallien kyseenalaistamisesta.
YLE puhe 09/20, Tiina Lundbergin Huoltamo: Mistä löytyy onnellisuus?
Hieno ura, muhkea pankkitili, naapuria komeampi talo. Harmoninen sisustus. Läheiset ihmissuhteet. Mitä elämässä kannattaa tavoitella? Löytyykö onnellisuus siitä että tekee asioita joissa kokee olevansa pätevä, hänellä on ympärillä sosiaalinen verkosto, hän kokee pystyvänsä vaikuttamaan elämäänsä ja viimeisenä tuntee tekevänsä asioita joita maailma tarvitsee? Vai tuoko raha onnea? Mikä merkitys raha-asioilla on ihmisen hyvinvointiin?
YLE Puhe 09/20, Miia Krause: Olisiko teillä hetki aikaa keskustella rahasta?
Raha on arvon mitta ja vaihtamisen väline, mutta paljon muutakin. Raha vaikuttaa syvästi siihen mitä ajattelemme omasta itsestämme, se vaikuttaa ihmissuhteisiimme, onnellisuuteemme ja kykyymme tehdä päätöksiä. Miksi siitä silti on niin vaikea puhua?
Erikoispsykologi ja psykoterapeutti Maarit Lassander kertoo mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista.
Ammattijärjestäjä Laura Holmström tietää, miksi asiakkaalta pääsee usein ovella itku. Tavaraan ja kuluttamiseen sitoutuu valtava määrä tunteita, jotka entinen shoppailuholisti tunnistaa. Rahasta ja tunteista kirjan kirjoittanut psykologi Maarit Lassander muistuttaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä oppia paremmaksi rahankäyttäjäksi.
Kauppalehti 09/20: Miten mindfulness voi auttaa vaurastumisessa?
Raha, tunteet ja terveys liittyvät toisiinsa vahvemmin kuin moni tajuaa, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Maarit Lassander. Monissa elämänkriiseissä raha vaikuttaa taustalla.
Helsingin Sanomat 08/20: Onnellisempi rahasuhde
Tiedämme, ettei raha tee onnelliseksi. Samaan aikaan raadamme onnettomina saadaksemme lisää rahaa. Jos haluaa olla onnellinen, on kohdattava omat rahaan liittyvät tunteensa, psykologi, kirjailija Maarit Lassander sanoo.